Siste nytt

Martin Jensen til minne

Publisert 15. februar 2016, 22.08 · Kategori: Generelt

 

Martin Jensen

Martin Jensen har gått ut av tiden; fredag 12. februar tapte han kampen mot kreften, 74 år gammel. Ved hans bortgang har Vestlandet mistet en av sine store friidrettsprofiler.

Med sin spenst og hurtighet viste Martin stor allsidighet alt fra guttedagene, men det var tresteg som skulle bli hans øvelse. Fundamentet for sin senere suksess la han i Ask IL, fremdeles står et par av klubbrekordene hans. Moderklubben representerte han med gode prestasjoner i stafetter, KM og NM. Et første høydepunkt nådde han under Hoved-NM på Krohnsminde i Bergen 1961. Ikke bare vant 19-åringen trestegkonkurransen med god margin til langt mer garvede konkurrenter, vinnerhoppet på 15,35 m ble også belønnet med Kongepokalen.

Enten det gjaldt mesterskap eller mindre konkurranser; Martin ga alt. Ingen som opplevde Askstafetten fra slutten av 1950-årene til utpå sekstitallet, har glemt hvordan han på den krevende andreetappen, som strengt tatt var i lengste laget for en sprinter som ham, løp inn til veksling i en tilstand som kunne få en til å frykte det verste. Martin Jensen sparte seg aldri, aller minst når han kjempet for laget.

Med sine prestasjoner på idrettsbanen og sitt vinnende vesen, ble Martin det store idolet for unge ikke bare i Ask IL, men over hele Askøy. Først var det såvidt vi våget å nærme oss denne mesteren, men med et vennlig smil og en kjapp replikk lot han oss forstå at han på ingen måte var utilnærmelig. Og de som ville ha tips og råd i treningen, fant en velvillig rådgiver og inspirator i Martin Jensen.

Før han flyttet østover, fant seg arbeid og stiftet familie i Solør, var Martin Jensen også innom TIF Viking, som han likeledes «forærte» et NM-gull, pluss norgesrekord på 15,73 m. Begge sine to osloklubber, BUL og Tjalve, skaffet han også tresteggull i NM. Så sent som i 1970 hoppet han til sølvmedalje.

I Oslo, under den senere friidrettspresidenten Hans B. Skaseths vinger, nådde askgutten nye høyder. Selve høydepunktet, resultatmessig, ble hans legendariske norgesrekord på 16, 27 m i 1965. Ingen norsk tresteghopper hadde vært i nærheten av 16-meteren før. I løpet av sin karriere flyttet Martin norgesrekorden tre ganger, med til sammen over 60 cm. 50 år senere har bare tre nordmenn hoppet lenger.

Tidlig gjorde Martin seg gjeldende på friidrettslandslaget, han debuterte der som 17-åring – og hang med like til han la opp i 1970. 45 seniorlandskamper og 11 juniorlandskamper fikk han med seg. 23 ganger gikk han seirende ut av disse duellene, de fleste gangene i A-landskamper, som var en viktig del av friidrettsåret i «gamle dager». Og selvsagt deltok han, og like selvsagt vant han, i den mest berømte av alle disse landskampene, da vi slo erkefienden Sverige på deres hjemmebane i Stockholm. Ikke bare scoret han mange landslagspoeng, Martin var også landslagets store humørspreder og i perioder landslagskaptein.

Etter friidrettskarrièren gjenopptok Martin medlemskapet sitt i Ask IL og beholdt det til sin død. Da klubben for første gang stilte veteranlag i Holmenkollstafetten i 1991, løp han i sin gamle klubbdrakt.

I 1971 ble Martin Jensen hedret med Norges Friidrettsforbunds gullmedalje for aktiv innsats, forbundets høyeste utmerkelse. Ask IL ga ham sin hedersmedalje.

Martin begraves fra Kongsvinger kirke onsdag 24. februar kl. 13.

for Ask IL

Jan H. Landro