Siste nytt

Trygve Mikkelsen til minne

Publisert 4. september 2019, 15.09 · Kategori: Generelt

Ved Trygve Mikkelsens bortgang har Ask IL mistet en av sine friidrettspionerer. Riktig nok ble klubben stiftet i 1928, det året Trygve ble født, men da som fotballklubb. Da friidretten kom på programmet og laget ble innmeldt i Norges Friidrettsforbund, var gjenreisningen etter krigen i full gang. Og da var Trygve Mikkelsen løpende sekretær i klubbstyret.

Allerede før friidrett offisielt var blitt en del av klubbvirksomheten på Ask, tjuvstartet Leif Nese og Trygve Mikkelsen sin idrettskarriere, og disse to ble sentrale i arbeidet med å få i gang friidrettsaktiviteter i Ask-bygden. Forholdene lå dårlig til rette for tekniske øvelser, så det var løp man satset på. Og der hadde også Trygve sin styrke.

Han var hurtig nok til å sette klubbrekorder på 100 m, 200 m og 400 m, og tilstrekkelig utholdende til å bli første Ask-løper under to minutt på 800 m. Dermed kunne han også gjøre stor nytte for seg i ulike stafettsammenhenger. For Ask klarte raskt å stable på beina et stafettmannskap som gjorde seg godt gjeldende på kretsnivå. De hadde ikke tid til å vente på at klubben skulle bli godkjent som medlem av Friidrettsforbundet, så i ventetiden vant Trygve & co sin første terrengstafett i Kjøkkelvik våren 1948.

Trygve var også med på laget som i 1949-sesongen rasket med seg gullet både på 4 x 400 m og 4 x 1500 m staffet i kretsmesterskapet. I årene som fulgte var Trygve Mikkelsen en av gjengangerne i en stadig voksende gruppe av Ask-utøvere som gjorde seg gjeldende på stafetter og andre stevner i Bergen og i Hordaland Friidrettskrets. Individuelt ble 1951 hans beste år, da han i KM tok gull både på 400 m og 400 m hekk.

Utpå 1950-tallet klarte laget også å mønstre tolv mann til Vikings Bergensstafett, og da hadde Trygve fått med seg broder Jan. Etter hvert ble også broder Arne med på leken, som den sterkeste mellomdistanseløperen av dem alle.

Trygve Mikkelsen engasjerte seg også tidlig som trener og leder, bl.a. som klubbformann og mangeårig stevneleder for Askstafetten. Senere var han i mange år trener for mosjonistene, dessuten bidro han aktivt som funksjonær i ulike sammenhenger. I 1958 ble han tildelt klubbens hedersmedalje, og til 75-årsjubileet i 2003 ble han gjort til æresmedlem i klubben.

Ask IL har mye å takke Trygve Mikkelsen for.

Jan H. Landro