Siste nytt

Arne Mikkelsen til minne

Publisert 6. juni 2023, 13.03 · Kategori: Generelt

27. mai gikk Arne Mikkelsen ut av tiden. Dermed tok historien om løperbrødrene fra Ask IL – Trygve, Jan og Arne – definitivt slutt. Arne var den yngste av dem, født i 1934, men den som satte tydeligste spor etter seg i rekordbøkene. Han var også den mest utholdende av de tre, med distanser fra 800 m til 5.000 m som sine favoritter. Men han hadde fart nok i beina til også å bidra avgjørende til å sikre KM-gull på de korteste stafettene – som regel sammen med brødrene.
Selv om aldersforskjellen opp til Trygve var seks år, var de ofte å se på klubbens stafettlag. Og i en pokalkamp i 1960 presterte trioen å løpe likt over mål på en 800 m! Her må vi anta at noen har snakket sammen underveis.
Arne var klubbens – trolig også øyens – første mann under fire minutter på 1500 m og 16 minutter på 5.000. Tider som ikke gjør inntrykk i dag, men dette var i år med helt andre treningsmetoder og -muligheter, annet utstyr og ganske andre banedekker. At Ask IL i flere sesonger fra slutten av 1950-tallet stadig plukket KM-medaljer på 4 x 1500 m stafett, skal Arne ha sin mer enn broderlige del av æren for. I 1957 sto Arne med sine lette, effektive steg frem som klubbens desidert ledende løperpersonlighet, og den rollen beholdt han de neste årene.
Vel hjemme fra avtjent verneplikt i Garden, ble Arne overtalt av brødrene til å satse på løping. Og allerede i 1954, i Askstafettens andre år, fikk 20-åringen sin debut på hjemmebane.  Snart ble han den som gjorde vei i vellingen på den knallharde langetappen. Etter hvert ble det 12 år med stafettdeltakelse på hjemmebane.
Da han la opp, kunne Arne Mikkelsen se tilbake på en hektisk karriere med mange stevner og mange fine prestasjoner. Han sikret seg 4 individuelle KM, 3 på 1500 m og 1 på 5000 m.
Pluss at han hjalp Ask IL til kretsmesterskapsgull på 4×100 m, 4×400 m og 4×1500 m stafett.
Deretter fulgte Arne i brødrenes fotspor også ved organisatorisk innsats for Ask IL. Like til helsen satte en stopper de aller siste årene, stilte han opp som funksjonær på Askstafetten 1. mai. Og på alle store stevner og mesterskap klubben har arrangert.
Etter at Arne flyttet sørover på øyen, delte han sin innsats mellom Ask og Kleppestø. I 1966 var han med og stiftet Kleppestø IL, hvor han var formann i 2 år og Ski- og friidrettsleder i 6 år. Likeledes var han en av initiativtakerne til Starkadløpet på Kleppestø, som var den populære forløperen til Askøybroløpet.
Sin interesse for friidretten mistet Arne aldri. Den sørget han også for å pode inn i sine etterkommere. I dag er 4. generasjon Mikkelsen aktive på friidrettsbanen. Opphavet ble ikke lite glad, og stolt, da begge sønnene gjenopptok løpingen som veteraner og især da Trond ble Veteran-verdensmester på 3000 m hinder.
Arne Mikkelsen har mottatt Ask Ils fortjenstmedalje for aktiv innsats.
For Ask IL
Jan H. Landro